Alles wat je moet weten over een boedelontruiming

Bij het overlijden van een dierbare komt er veel op je af. Naast het emotionele verlies, moet er ook van alles geregeld worden. De boedelontruiming is hier één van. Maar wat houdt zo’n boedelontruiming eigenlijk in? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een boedelontruiming, zodat je weet wat je te wachten staat.

Wat houdt een boedelontruiming in?

Een boedelontruiming is het leeghalen van een woning nadat iemand is overleden of wegens een verhuizing naar een verzorgingshuis. Het is belangrijk om te weten dat een boedelontruiming niet hetzelfde is als een woningontruiming. Bij een boedelontruiming worden alleen de persoonlijke spullen van de overledene of de persoon in kwestie verwijderd, terwijl bij een woningontruiming de hele woning wordt leeggehaald. 

Zorgvuldig omgaan met de spullen

Bij een boedelontruiming wordt er zorgvuldig omgegaan met de spullen van de overledene. Vaak wordt er samengewerkt met een verhuisbedrijf dat ervaring heeft met dit soort ontruimingen. De spullen worden vaak gesorteerd en er wordt gekeken wat er bewaard kan worden en wat weg mag. Het kan ook zijn dat de nabestaanden een aantal spullen willen houden als aandenken. 

De meeste mensen schakelen professionele hulp in

Een boedelontruiming kan veel tijd en energie kosten. Vaak wordt dit gedaan door professionals die hier ervaring mee hebben. Het is begrijpelijk dat nabestaanden dit zelf willen doen, maar het kan ook confronterend zijn. Daarnaast kan het ook praktisch lastig zijn, zoals bijvoorbeeld het uit elkaar halen van grote meubels of het afvoeren van spullen die niet meer bruikbaar zijn. 

Een boedelontruiming hoeft niet gelijk plaats te vinden

Het is belangrijk om te weten dat een boedelontruiming niet op de dag van overlijden hoeft plaats te vinden. Nabestaanden hebben vaak de tijd om de boedelontruiming te regelen. Soms kan het zelfs handiger zijn om de boedelontruiming pas later te laten doen, zodat de nabestaanden de tijd hebben om eerst andere zaken te regelen. 

Een boedelontruiming is een lastige klus waar veel bij komt kijken. Het is belangrijk om te weten dat er professionals zijn die hierbij kunnen helpen en ervaring hebben met deze taak. Het is begrijpelijk dat het zelf doen van een boedelontruiming aantrekkelijk kan lijken, maar het kan ook emotioneel en praktisch belastend zijn.

Bron: woningontruimingcentrale.nl

Leave a reply