Bierbrouw pakket besteld – Wat nu?

Gefeliciteerd, wat leuk dat jij de eerste stap hebt gezet in het worden van een bierbrouwer! Je hebt een bierbrouw pakket besteld omdat je waarschijnlijk nieuwsgierig bent naar het brouw proces. Dat snappen wij, wij hebben vaker bier gebrouwen en het is heel leuk om te doen. Ook is het zeer leerzaam en ga je bier nog meer waarderen. Wat is de volgende stap nu je het pakket hebt besteld? Grote kans dat je al aardig weet hoe verder te gaan, maar je bent niet voor niets op dit blog terecht gekomen. Hieronder onze kijk op bier brouwen en hopelijk helpt het jou verder op je brouwdag.

Wat zit er in een bierbrouw pakket

De meeste bierbrouw pakketten heb een standaard inhoud. Vaak ga je het volgende vinden:

– Vergistingsemmer
– Aftapkraantje
– Waterslot
– Ingrediënten (hop, mout en gist)
– Instructieboekje

De bovenste materialen vind je in de meeste standaard pakketten. Die zijn vaak ook het goedkoopste. Neem je een luxer pakket dan zal je er vaak extra materialen vinden zoals:

– Hydrometer met maatbeker
– Kroonkurkapparaat
– Thermometer

Bovenstaande materialen zijn niet altijd nodig, maar wel leuk om te hebben. Een kroonkurkapparaat gebruik je om flessen of te doppen. Dit is niet nodig, want je kunt ook beugelflesjes hergebruiken. Een hydrometer gebruik je om het suikergehalte te meten en daarmee kun je het alcoholpercentage uitrekenen. Het bier gaat er niet anders door smaken als je dat meet, maar het is wel leuk om te weten.

Begin je brouwdag met het bierbrouw pakket

Nu je weet wat er allemaal in je bierbrouw pakket zit is het tijd om je brouwdag te gaan plannen. Zorg ervoor dat je soeppan klaar staat om te beginnen aan de eerste stap van het bierbrouwen, maischen. Met de keukenzeef ga je de filter en spoelstap uitvoeren om daarna direct door te gaan naar het koken. In jouw bierbrouw pakket heeft de leverancier een bepaalde keuze gemaakt voor de hop en deze voeg je tijdens het koken toe. Na het koken ga je koelen en als het wort 25 graden heeft bereikt voeg je de gist toe. Goed gedaan, je brouwdag zit erop!

Het is nu een kwestie van laten vergisten en bottelen en een tijdje laten staan zodat het bier goed kan rijpen.

Leave a reply