Een huis kopen? Waar moet je allemaal op letten als je een huis koopt?

Wanneer je van plan bent om een huis te kopen, is het goed om te bedenken wat belangrijke zaken zijn om op te letten. Het is nooit goed om overhaast een dergelijk grote beslissing te nemen. Lees deze blog voor tips!

Financiƫle zaken

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is goed om te weten hoeveel je precies kan missen. De bank maakt altijd een schatting met het verlenen van een hypotheek, maar hou je dan wel zoveel over als je had gewild? Ook is het (voor een Amsterdamse koopwoning bijvoorbeeld) handig om te kijken of je de grond van een huis daadwerkelijk koopt of dat je de grond pacht van de gemeente. In het laatste geval koop je eigenlijk enkel het huis. Dit kun je nakijken in openbare registers. Kijk ook altijd of er nog andere hypotheken op het huis rusten. Dit soort zaken bekijkt de notaris voor je, maar vraag er wel even naar.

Praktische zaken

Denk hierbij aan eventuele verbouwingen die nodig zijn om het huis in een wenselijke staat te krijgen. Is de isolatie van het huis nog goed? Moet er eventueel een nieuwe keuken in? Liggen de leidingen netjes? Het beste is om hier even naar te laten kijken door een professional. Een verbouwing kan immers ontzettend veel kosten met zich mee brengen, dus weet waar je aan begint.

Past de buurt bij jouw huidige en toekomstige plannen?

Voor de rest is het goed om te weten of de buurt goed past bij jou en jouw toekomstplannen. Hoelang wil je er wonen? Heb je kinderwensen? Zo ja, zijn er dan goede scholen in de buurt?

Zoals je ziet genoeg zaken om rekening mee te houden. En dit is nog maar het begin, dus laat je goed informeren bij het kopen van een huis!

Leave a reply