Hoe kies je het juiste kozijn bij jouw deur?

Als je een kozijn wilt bestellen, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Op de markt zie je namelijk verschillende soorten kozijnen welke niet voor alle toepassingen geschikt zijn. Stel jezelf onderstaande …1/2/3…. vragen en koop het juiste kozijn voor jouw toepassing!

1.     Is het kozijn bedoeld voor binnen of buiten?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen heeft te maken met de locatie. Ga je het kozijn buiten toepassen voor bijvoorbeeld je voordeur? Dan is het belangrijk dat het kozijn ook bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Wil je een kozijn kopen voor binnen? Dan zijn de weersomstandigheden natuurlijk helemaal niet van belang.

Bij een kozijn voor een buitendeur is de kwaliteit en de soort van het hout dus heel belangrijk. Hier komt ook het prijsverschil tussen kozijnen voor binnen en buiten vandaan. Zodra je weet of je een kozijn voor binnen of buiten nodig hebt, kun je jezelf de volgende vraag stellen.

2.     Welke maat kozijn heb je nodig?

Buitenkozijnen hebben een andere maat dan kozijnen voor binnen. Een maat die je bijvoorbeeld veel bij buitenkozijnen ziet is 67×114 mm. Kozijnen worden veelal aangeboden als bouwpakket, waardoor je de lengte en breedte van het nieuwe kozijn kunt aanpassen. De lengte en breedte zijn dan in te korten.

De kozijnen voor binnendeuren zie je vaak in 2 maten:

  • 56 x 90 mm
  • 56 x 115 mm

Welke maat geschikt is voor jouw toepassing binnen is afhankelijk van de wanddikte. Bij een wanddikte van 70 mm kies je voor een kozijn met de maat 56 x 90 mm. De maat 56 x 115 kies je bij een wanddikte van 90 mm.

3.     Heb ik een opdek of stomp kozijn nodig?

Tot slot kijk je naar de vorm van het kozijn. Heb je een opdek kozijn nodig of een stomp kozijn? Het kozijn van een buitendeur is altijd stomp, maar bij een binnendeurkozijn is er een keuzemogelijkheid. Een stompe deur valt volledig in het kozijn en een opdek deur valt gedeeltelijk op het kozijn. Een stomp kozijn is daarom ook anders dan een opdek kozijn. Let hierop bij de aanschaf van een kozijn.

Koop je kozijn online!

Weet je welk kozijn je nodig hebt? Dan kun je ook eenvoudig online bestellen. Sleiderink heeft bijvoorbeeld een ruim assortiment kozijnen. Hier vind je voor elke toepassing een passend kozijn!

Tags:  

Leave a reply