Huis verhuren

Wil je je huis verhuren? Dan heb je meerdere mogelijkheden. Zo heb je de keuze om je huis gestoffeerd of gemeubileerd te verhuren. Je kan je huis voor onbepaalde tijd of tijdelijk verhuren. Een andere mogelijkheid is om je te koop staande huis tijdelijk te verhuren, tot zich een koper aandraagt. Dit verlaagt je maandelijkse lasten aanzienlijk. Onder bepaalde voorwaarden mag een woning voor korte tijd verhuurd worden. Het is aan te raden om van te voren goed naar de verschillende vormen en regels te kijken. Zo heb je voor sommige vormen van verhuur een vergunning nodig en bij andere vormen weer niet.

Met of zonder hypotheek

Wanneer je een hypotheekvrije woning bezit mag deze op elke manier verhuurd worden. Je kan een huurovereenkomst opstellen voor een bepaalde of onbepaalde termijn. Het termijn is bindend voor de huurder en verhuurder. Mocht je een woning willen verhuren waar nog wel een hypotheek op rust, dan heb je altijd toestemming nodig van de hypotheekverstrekker.  Dit heeft te maken met een huurbeding in de hypotheekakte.

Huur en de Leegstandwet

Door de crisis op de woningmarkt heeft de overheid besloten om de Leegstandwet aan te passen. Zo wordt de verhuur van leegstaande koopwoningen makkelijker gemaakt. Hiervoor is wel van de gemeente waar de woning zich bevindt een vergunning nodig. Het voordeel is dat je je woning actief in de verkoop kan houden terwijl je deze verhuurd. De huurders moeten de woning verlaten bij verkoop of eigen gebruik van je woning. Verhuur op basis van de Leegstandwet geeft de woningeigenaar de mogelijkheid om zelf te bepalen hoeveel huur hij vraagt.

Huurbescherming

Bij normale verhuur bestaat er een uitgebreide huurbescherming. Hiermee wordt bedoeld dat de verhuurder niet zomaar de huur op kan zeggen. Die bescherming is niet altijd aanwezig bij verhuur op basis van de Leegstandwet of een kortdurend contract. De huurder moet dan aan het einde van het contract de woning verlaten.

Tags:  

Leave a reply