Isoleer je ruimte met voorzetwanden

Heb je nood aan isolatie in je huis, maar heb je geen zin om te veel werk te verrichten en heb je schrik van de kosten? Dan kan je opteren om gebruik te maken van voorzetwanden. Met voorzetwanden isoleer je op een makkelijke manier én voordelige manier bepaalde ruimtes in je woning. Maar voorzetwanden hebben nog allerlei andere voordelen!

Voorzetwanden hebben verschillende functies

Met voorzetwanden kan je dus een bepaalde ruimte in je huis isoleren. Het is niet enkel een snelle en makkelijke oplossing, maar ook een voordelige! Een voorzetwand heeft daarnaast ook nog andere functies. Een voorzetwand wordt ook vaak gebruikt voor het visuele aspect, je kan met deze wanden bijvoorbeeld de minder mooie hoekjes van je woning verbergen. Of ze gewoon gebruiken om je woning een nieuwe uitstraling te geven. Daarnaast worden voorzetwanden ook vaak gebruikt voor het wegwerken van allerlei draden, leidingen en dus isolatie!

Je woning isoleren

Met een voorzetwand kan je de warmte-en geluidsisolatie verbeteren, maar hoe werkt dat nu juist? Je bevestigt de isolatie tussen je muur en de nieuwe wand, er zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen. Om het je extra makkelijk te maken bestaan er ook kant-en-klare voorzetwanden die al met isolatie afgewerkt zijn.

Werkwijzen

De isolatie wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. Vervolgens wordt een gips- of spaanplaat als wandmateriaal aangebracht op het rooster. Als dit gebeurd is kan de wand geschilderd of behangen worden. Maar hoe plaats je de voorzetwand dan? Hiervoor zijn er een aantal manieren. Je kan het zelf zo makkelijk en goedkoop mogelijk maken door voor lijm te kiezen. Lijm is de goedkoopste oplossing en zo gaat het snel vooruit. Je hoeft dan enkel de platen te lijmen tegen de muur. De bestaande muur moet altijd behandeld worden met een primer. Je kan ook gebruik maken van cellenbetonblokken, deze zijn handig te verwerken. Deze blokken zorgen voor extra isolatie omdat deze blokken de binnentemperatuur en vochtregeling op peil houden. Hiervoor moet de tussenvloer stabiel en in goede staat zijn. Kies je voor deze methode, dan verlies je wel wat meer plaats. Hou daar dus rekening mee! Een andere methode is door de isolatie te monteren op een draagstructuur. Dat wordt voornamelijk gedaan wanneer je de voorzetwand van extra eigenschappen wilt voorzien, denk dan aan geluidsisolatie of thermische isolatie.

Waar kan je het best op letten bij het isoleren van je binnenmuur?
Zorg er voornamelijk voor dat de buitenmuren zo damp open mogelijk zijn. Je woning moet daarnaast ook beschikken over een goed functionerende ventilatie en klimaatregeling. Je kan er ook het beste rekening mee houden dat de isolatie goed aansluit op de bestaande gevel. En als je last hebt van vochtproblemen en/of scheuren in je gevel pak je die het beste eerst aan! Je gevel kan het best ook niet te veel belast worden met regen.

Bron: stylishcolors.eu

Leave a reply