Pelletkachels: duurzaam verwarmen

Niets is gezelliger dan lekker knus voor de kachel kruipen als de koude het land in trekt. Jammer genoeg brengt zo’n oude kachel of een leuk haardvuur wel wat andere problemen met zich mee. Echt milieuvriendelijk is het allemaal niet en dan zwijgen we nog over de kostprijs. Gelukkig is er de laatste jaren wel een nieuwe manier van verwarmen opgedoken die deze problemen niet heeft.

De pelletkachel

Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord of er bij vrienden thuis eentje gezien. Een pelletkachel is in sneltempo een echte trend aan het worden in de Nederlandse huiskamers. Dat hoeft ook niet echt te verbazen als je de rist voordelen even op een rijtje zet. Zo is een pelletkachel, in tegenstelling tot heel wat alternatieven, een duurzame manier van verwarmen. Zo is een pelletkachel goedkoop in gebruik en bovendien wordt de investering ook nog eens gesubsidieerd. Jouw steentje bijdragen aan het milieu zonder te snijden in jouw wooncomfort en daar bovendien nog eens minder voor betalen dan je deed? Klinkt te mooi om waar te zijn, maar is dankzij de pelletkachels wel degelijk een realiteit.

Hoe werkt het?

De pelletkachel is een kachel die pellets verbrandt. Deze pellets zijn eigenlijk stukjes houtafval zoals houtkrullen en zaagsel die onder hoge druk bijeen zijn geperst. Daarnaast zijn er ook tal van biomaterialen die gebruikt kunnen worden om pellets te maken. Een kleine greep uit de mogelijkheden? Hooi, stro en gras. Deze pellets zijn zodanig samengeperst dat ze ontzettend veel energie leveren zonder al te veel plaats in te nemen. Zo hoef je ook al geen hele schuur vol hout bij te houden zoals bij een traditionele houtkachel al eens wel het geval kon zijn.

Duurzaam verwarmen

Pellets zijn dus een vorm van hernieuwbare energie. Ofwel worden ze immers gemaakt uit houtafval of uit m aterialen die opnieuw aangeplant kunnen worden. Daarnaast zijn de pellets CO²-neutraal wat betekent dat ze niet bijdragen tot de opwarming van de aarde. Met een gerust hart jouw woning verwarmen is dus mogelijk. Bovendien verbranden de pellets ook nog eens hyperefficiënt. Van de pellets blijft maximaal 1% over als as na verbranding. Assen die je perfect kunt hergebruiken als meststof voor de tuin bijvoorbeeld. Alles samen genomen betekent dit dat een pelletkachel een duurzame investering is. Je zorgt niet alleen voor warmte in huis, maar hebt ook gekozen voor een voor het milieu veel betere manier van verwarmen.

Geld besparen

Wat je echt wilt weten is natuurlijk wat dat betekent voor de uitgaven. Ook daar is echter goed nieuws te melden. Doordat pelletkachels zo ontzettend efficiënt zijn is de kostprijs voor het verwarmen een goede 20% lager dan bij alternatieven. Meer dan 90% van de energie van pellets gaat naar warmte in vergelijking met maximaal 70% bij de traditionele houtkachel. Combineer dat met de subsidie die je krijgt voor de duurzame pelletkachels en je weet meteen dat het ook op economisch vlak een goede keuze is om een pelletkachel aan te schaffen.

 

Leave a reply