Schipper Ede dé specialist voor aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen worden gekenmerkt door een combinatie van een hoge stabiliteit van het materiaal en een gelijktijdig laag gewicht. Hoewel het lichte metaal aluminium het op twee na meest voorkomende element op aarde is, komt het bijna uitsluitend in gebonden vorm voor. Het wordt daarom voornamelijk gewonnen uit het mineraal bauxiet, dat wereldwijd wordt gedolven. De zwakke punten in de thermische isolatie van aluminium ramen zijn de laatste jaren weggewerkt. Tussen de buitenste en binnenste aluminium lagen bevindt zich nu een isolatiekern, die een positief effect heeft op de U-waarde.

Voordelen van aluminium kozijnen van Schipper Ede

Zoals hierboven geschreven is aluminium een populair en veelgebruikt metaal. Het heeft talrijke eigenschappen die voordelig zijn voor gebruik als materiaal voor kozijnen. Aluminium is zeer sterk en tegelijk licht. Daarom is dit metaal ideaal voor alle structurele doeleinden. Dit betekent dat grote aluminium kozijnen kunnen worden vervaardigd die stabiel zijn en toch de statica van het huis weinig belasten.

Bovendien is het aluminium zo resistent dat het een goede bescherming biedt tegen inbraak. Een ander voordeel van aluminium is zijn ongevoeligheid bij blootstelling aan de elementen. Het is weerbestendig en roest niet. Aluminium is ook zeer gemakkelijk te recycleren. Als bauxiet eenmaal gewonnen is, kan het dus verschillende keren opnieuw worden gebruikt. En tenslotte kan aluminium met verschillende oppervlakte-afwerkingen worden behandeld.

Van aluminium tot kozijnen

Moderne ramen moeten vooral aan drie eisen voldoen: Ze moeten goed geïsoleerd, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden zijn. De volgende stappen zijn nodig om van aluminium kozijnen te maken die aan alle drie de eisen voldoen.

Thermische isolatie

Aangezien aluminium van zichzelf een zeer hoge thermische geleidbaarheid heeft, wat nadelig is voor een raamkozijn, zijn moderne aluminium raamkozijnen ontworpen om dit effect te omzeilen. De nieuwere generatie aluminium ramen zijn daarom opgebouwd uit meerdere lagen. De raamkozijnen hebben dan een thermische onderbreking en een extra isolerend materiaal tussen de twee schalen. Op deze manier kunnen aluminium raamkozijnen worden gebouwd die wat warmtegeleiding betreft kunnen concurreren met kunststof kozijnen en houtskeletramen van hoge kwaliteit. Bij de evaluatie van de warmte-isolatie van een raam is de zogenaamde U-waarde van belang. Hoe lager dit is, hoe hoger de warmte-isolatie.

Afwerking van het oppervlak

Omdat onbehandelde aluminium kozijnen zouden oxideren, wordt het aluminium voorzien van een oppervlaktebehandeling. Hierbij worden twee hoofdprocessen gebruikt: Anodiseren en poedercoaten. Anodiseren is een elektrolytisch proces dat wordt gebruikt om de oxidelaag op het oppervlak van het aluminium raamkozijn te creëren. Deze oxidelaag is zeer goed bestand tegen verwering, zodat het op deze wijze behandelde aluminium kozijn lange tijd mooi zal blijven.

Poedercoating is een elektrostatisch procédé waarbij een speciaal poeder (meestal polyester of epoxyhars) op het voorbehandelde aluminium raamkozijn wordt gespoten en vervolgens gesmolten en gebakken waardoor het ten minste verkrijgbaar is in alle RAL-kleuren.

Leave a reply