Waar opletten bij de aanschaf van een tuinhuis

Blokhutten en tuinhuisjes worden steeds vaker gekocht voor in de tuin. Veelal wordt een blokhut of tuinhuis gekocht voor de opslag van spullen.
Het is super handig als je de spullen in de tuin kunt opslaan, dat het voor elke tuin een welkome aanvulling zal zijn.
Tuinhuizen zijn in allerlei maten en soorten te koop.
Een ieder kan een tuinhuisje samenstellen naar de eigen behoefte, want je kan een tuinhuis net zo groot en luxe maken als je zelf zou willen.

tuinhuis

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een blokhut of tuinhuisje? Of wat is het verschil tussen deze twee?

Waar zit het verschil in tussen blokhutten en tuinhuizen?

De verschillen tussen deze twee opslag methode zit vooral in de wijze waarop ze zijn gebouwd. Bij een blokhut zijn de verschillende balken zo gelegd, dat ze elkaar grijpen. Het op deze wijzen bouwen geeft een enorme sterke verbinding.
Hoe is een tuinhuis gebouwd?
Tuinhuizen worden gebouwd uit kaders met planken, waardoor je in veel gevallen ziet dat een blokhut beter tegen de weersomstandigheden kan.
Bij een blokhut wordt over het algemeen ook een materiaal gebruikt dat dikker is dan bij tuinhuizen. Blokhutten zijn vaak vierkant en simpel kwa uiterlijk. Een tuinhuisje heeft vaak een sierlijkere uitstraling.

Waarom zou je blokhut of tuinhuis in je tuin plaatsen

Tuinhuizen en blokhutten zijn super handig. Is je tuin groot genoeg, dan kun je heel veel plezier beleven aan een geschikt tuinhuis of blokhut. Er zijn veel mensen die graag extra ruimte tot de beschikking hebben om spullen op te bergen zoals: gereedschap of fietsen. Door verschillende mensen wordt een tuinhuisje of blokhut gebruikt als verlenging van de woning, door er een werkkamer of sauna in te maken. Er zijn nog tal van andere mogelijkheden te bedenken waarvoor je blokhutten en tuinhuisjes dienstbaar kan maken.

blokhut

Op welke zaken dien je te letten bij de aanschaf?

Maatvoering
Bedenk vooraf welke maat huisje je zou willen aanschaffen. Welke ruimte wil je in de tuin opofferen voor een blokhut of tuinhuis? Als je te weinig ruimte overhoudt in je tuin, dan is het goed mogelijk dat het bouwwerk op je afkomt. Het is dan zeer de vraag of je niet een kleiner huisje moet aanschaffen. Het doel van de blokhut of tuinhuis is ook van belang bij de juiste keuze maken, hierdoor kan je proberen om een reële inschatting te maken van de benodigde ruimte.

De modellen
Er zijn verschillende modellen te koop. Het gaat hierbij om twee vragen over het algemeen: de praktische kant en de uitstraling. Er zijn veel mogelijkheden: rechthoekig, vierkant of achthoekig evenals er verschillende diktes te koop zijn. Hoe dikker een wand is, des te steviger het zal zijn. Een dikkere wand zal een betere isolatie geven. De diktes voor de wanden kun je over het algemeen kiezen en zijn: 28, 34, 38 en 44 mm dik.

Welke daken kun je aanschaffen
Er zijn verschillende daken welke je kan aanschaffen. De daken waaruit je zou kunnen kiezen zijn:

 • Platdak
 • Piramide dak
 • Zadeldak
 • Enzovoort

 

Waar kun je dak van laten maken?

 • Dakleer
 • Singles
 • Dakpannen

 

Ramen en deuren

In ramen en deuren is er ook meer dan voldoende keus. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een enkele of dubbele deur, welke kant dient de deur open te gaan? Wil je ramen erin of juist niet. Dient het uitgevoerd te zijn met enkel of dubbelglas? Er is over het algemeen keuze uit de onderstaande ramen:

 • Vleugelraam
 • Uitzetraam
 • Vast raam of kiepraam

Er zijn ook nog extra zaken welke je kunt aanschaffen bij tuinhuizen of blokhutten

Je kan een tuinhuis eenvoudig houden, maar wil je extra mogelijkheden dan is dat zeker mogelijk. Hierbij kun je denken aan:

 • Bloembakken
 • Veranda of overkapping etc.

veranda

Hoe zit het met een vergunning?

Wil je tot de aanschaf overgaan, dan kun je het beste bij de gemeente vragen of je een vergunning nodig hebt. Het vooraf afstemmen met de gemeente kan je van veel ellende besparen. Of een vergunning noodzakelijk is hangt van een aantal zaken af, zoals:

 • Hoogte
 • Grootte en de plaats

In de meeste gemeentes is het niet zo’n probleem om een vergunning te verkrijgen. Probeer er daarom ook een te krijgen, zodat je eventueel een bewijs in de hand hebt. Dit kan vooral handig zijn als je buren er bijvoorbeeld bezwaar tegen te lijken maken.

Tags:  ,

Leave a reply