Waarom je een vijverbak in je tuin moet nemen?

Maak je tuin completer

Of je nu een kleine of grote tuin hebt, iedere tuinbezitter zou er eens over na moeten denken om een vijver aan te leggen in de tuin wanneer je zonder ideeën zit. Het is een verfrissend beeld op vanuit je tuinstoel te kijken naar een kleine vijver die voorzien is van plantjes en wellicht dieren. Het hoeft niet moeilijk te zijn om een vijverbak en vijverpomp te installeren, en de uitkomst is zeer belonend.

Een vijver in je tuin fleurt de gehele tuin op en brengt letterlijk en figuurlijk meer leven in de brouwerij. Denk bijvoorbeeld aan de padden die er in kunnen komen. Een vijver komt in elke grootte, waardoor een kleine tuin geen excuus kan zijn. Daarnaast kun je je vijver elke gewenste stijl geven die je wilt toepassen. Van een japans thema tot een sprookjesthema, jij hebt het het in de hand. Met de juiste voorbereiding, het juiste beeld in gedachten en de juiste motivatie breng je je tuin naar een hoger niveau door een vijver in je tuin aan te leggen. Hoe het aanleggen in zijn werking gaat en welke voordelen je eruit kunt    

Hoe leg je een vijver aan

Een vijver aanleggen in je tuin is geen rocket science, maar vergt wel de juiste zorg en aandacht. Om de vijver aan te leggen heb je een vijverbak, (dit kan ook een groot vat of een tijl zijn) vijverpomp, waterslang, waterplantjes, vijvergrind, stenen, schep en water nodig. Wanneer je al deze items in bezit hebt, is het uitzoeken van de juiste plek de volgende stap. Het is hierbij belangrijk om een plek te kiezen waarin de vijver genoeg tijd in de schaduw zit, zodat er geen algen kunnen groeien in de vijver. Vervolgens pak je het vijvergrind en vul je hiermee de bodem van de bank. Aan de hand van het grind kunnen de planten groeien. Deze planten, in combinatie met de stenen, doe je na het grind in de bak en hierna vul je de vijverbak met water.

Als de basis van de vijver is aangelegd, plaats je vijverpomp aan de vijver. Op deze manier geef je zuurstof aan het water en voorkom je wederom de algen die in de vijver kunnen komen. Als de vijver vervolgens gereed is, kun je om de vijverbak heen de gewenste decoratie plaatsen die de sfeer van de tuin en vijver beïnvloedt. Het bijhouden van de vijver kan gedaan worden door het regelmatig te inspecteren op algen en het waterpeil.

De voordelen van een vijver in je tuin

Een vijver in je tuin hebben heeft zeker zijn voordelen. Naast de kleine moeite die je in het aanleggen en onderhouden van de vijver hebt zitten, heeft een vijver een goede aantrekkingskracht voor flora en fauna in je tuin. Zo verwelkom je aan de hand van een vijver in de tuin dieren als kikkers en watersalamanders. Qua uiterlijk heeft een vijver een rustgevende uitstraling en dient het als prachtig decor stuk in je tuin. Een vijver in je tuin kan daarnaast een verkoelend effect geven en je kunt een vijver volledig naar eigen wens aanleggen. De kosten die bij het aanleggen van een vijver komen kijken zijn daarentegen ook niet enorm hoog. Er zijn daarom reden genoeg om een vijver in je tuin aan te leggen en hiermee de sfeer van zowel je tuin als woning positief te ontwikkelen.

Tags:  

Leave a reply