Wat je moet weten over prefab schoorstenen

Als je een pand bezit waar een schoorsteen op zit kan het voorkomen dat de schoorsteen vervangen moet worden. De constructie kan niet meer goed zijn, het voegwerk kan slecht geworden zijn en niet meer de moeite van het herstellen waard zijn. In deze gevallen heb je het niet over een simpele klus als het schoonvegen van de schoorsteen. Bij het vervangen van een schoorsteen kan je er zelf een metselen, maar je kan hem ook vervangen door een prefab-schoorsteen. In deze blog lees je meer over kiezen voor een prefab-schoorsteen.

Wat is een prefab-schoorsteen eigenlijk?

Prefab betekent eigenlijk dat de schoorsteen al voor geproduceerd is. De schoorsteen is dan ook al helemaal in elkaar gezet en klaar om te plaatsen. De prefab schoorstenen hebben een standaardformaat en deze worden in de fabriek in groten getale geproduceerd. Het is natuurlijk niet zo dat ze maar in een formaat te verkrijgen zijn. Je kan ze namelijk in meerdere formaten en kleuren krijgen.

Als je bij het meten tot de conclusie komt dat de maten van jouw schoorsteen afwijkend zijn, dan is het niet verstandig om te kiezen voor prefab schoorstenen. Dan zou je moeten kiezen voor een schoorsteen op maat. De kwaliteit van prefab schoorstenen is uitmuntend.

Wanneer moet je je schoorsteen vernieuwen?

Soms is de constructie van je schoorsteen niet goed meer. Dan is het zeker weten tijd om je schoorsteen te vervangen. Ook kan het zijn dat het voegwerk langzaam aan het afbrokkelen is. Je zou er dan voor kunnen kiezen het voegwerk opnieuw te laten doen, maar je zou ook de hele schoorsteen kunnen laten vervangen.

Kan je zelf je schoorsteen vervangen?

Bij het beeld van een schoorsteen denken mensen vaak meteen aan die grote gemetselde schoorstenen. Als je zelf je schoorsteen wil vervangen dan is het metselen van een nieuwe schoorsteen de beste keuze hierin. Het zelf bouwen van een andere soort schoorsteen is vaak veel ingewikkelder.

Kan je een schoorsteen ook vervangen door prefab schoorstenen?

Een schoorsteen is prima te vervangen door een prefab-schoorsteen. Maar dit kan alleen als de afmetingen goed met elkaar overeenkomen. En bij prefab schoorstenen kan je alleen kiezen uit standaardmaten, dit is dan ook wel iets waar rekening mee gehouden moet worden.

Wanneer je kiest voor een prefab-schoorsteen in plaats van een traditionele schoorsteen, zul je na het plaatsen ervan hier eigenlijk geen verschil in zien. In de meeste gevallen is een prefab-schoorsteen goedkoper dan er een zelf maken. Maar let wel op, want dit is niet in alle gevallen zo.

Kan je een schoorsteen ook renoveren?

Natuurlijk is het ook mogelijk om je schoorsteen te renoveren. Na zo een renovatie beurt kan je ook weer veilig stoken en komt er geen water in je huis terecht. Maar kijk wel goed naar het kostenplaatje. Een renovatie is niet per se goedkoper dan het plaatsen van prefab schoorstenen. Het zou jammer zijn als je te veel zou betalen voor het vervangen van je schoorsteen. 

Tags:  

Leave a reply