Zijn je vaste lasten torenhoog en houd je aan het einde van je geld altijd een stukje maand over? Dan wordt het tijd om te bekijken waar je op kunt besparen. Je hypotheek of huurkosten liggen vrijwel altijd vast. Je energie- en waterrekening echter niet. Gas en elektra zijn enorm duur en hier kan dan ook flink op bespaard worden. Nee, wees maar niet bang. Dit hoeft echt niet te betekenen dat je voorlopig zonder een warm huis zit en je de televisie niet meer aan mag zetten. Met enkele simpele tips is het besparen op energie eigenlijk enorm gemakkelijk én bovendien nog eens reuze leuk! Als je deze tips allang toepast en de energierekening hoog blijft, is het aan te raden om eens te kijken naar de energiemaatschappij waar je nu zit. Er zit enorm veel verschil in de tarieven van verschillende energieleveranciers. Gebruik de energievergelijker van Independer om te zien welk energiemaatschappij het beste aansluit bij jouw verbruik. Voor nu geven we je alvast 6 makkelijke tips om energie te besparen in huis.
Let op de verlichting
Je zal het waarschijnlijk niet geloven, of misschien stiekem juist wel, maar de meeste energierekeningen worden torenhoog door verkeerd gebruik van verlichting of verwarming. Het is ergens ook logisch. Hoe vaak is het jou wel niet gebeurd dat de lampen in de tuin of op zolder de hele dag aan hebben gestaan? Soms vergeet je in alle drukte om op deze kleine dingen te letten. Deze lampen blijven echter om energie vragen en dat is hartstikke zonde. Om dit te voorkomen is het belangrijk om voordat je het huis verlaat nog een rondje door het huis te doen. Controleer of alle lampen uitstaan. Ook kan je jezelf aanleren om bij het verlaten van een ruimte altijd nog even te checken of een lamp ook daadwerkelijk uitstaat.
Tip: vergeet je de lampen dikwijls? Schaf dan lampen met bewegingssensor aan. In de tuin kun je kiezen voor lampen op tijdsensor.
Voorkom sluipverbruik van elektrische apparaten
Sluipverbruik is een ware dooddoener en mag dan ook niet ontbreken in ons lijstje met bespaartips. Hierbij denken we vooral aan opladers die dagen in het stopcontact blijven zitten. Zonder dat je dit beseft, vragen deze opladers om heel veel energie. Dit terwijl ze eigenlijk op dat moment geen functie hebben! Ook apparaten die op stand-by staan kunnen beter helemaal uitgeschakeld worden. Ook in stand-by functie verbruiken zij energie.
Zet de verwarming één graad lager
Gas is enorm duur in Nederland en dit zorgt dan ook vaak voor de grootste kostenpost op de energierekening. We snappen echter ook dat een warm huis heel aangenaam is en dat je liever niet zit te ‘koukleumen’ aankomende winter. Uit onderzoek blijkt echter dat veel mensen hun verwarming boven de 21 a 22 graden zetten in de winter. Dit is echter helemaal niet nodig. 20 graden is de ideale temperatuur voor in huis en door de thermostaat één graad te laten zakken, kan je enorm veel besparen. Pak er een plaid bij en zet wat kaarsen aan en je haalt ook nog eens dat knusse wintergevoel in huis.
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.