Sous vide koken: wonen en eten op z’n Frans

Sous vide is al een aantal jaren een populaire manier van koken in vele restaurants. Sous vide is een Franse term die ‘onder vacuüm’ betekent. Anders dan bij wokken, bakken en dergelijk wordt het eten in een vacuüm getrokken zak geplaatst en gekookt in een wateroven. Dit is heel wat anders dan wat we gewend zijn te maken. Als je een Franse stijl in huis hebt dan mag het sous vide apparaat niet in je huis ontbreken.

Wat kun je met sous vide koken?
Het voordeel van koken op deze Franse wijze is dat het eten langzaam gaart. Doordat het apparaat de temperatuur bepaalt ben je in staat om op precieze, lage temperaturen gedurende een lange periode de maaltijd te koken. Wat dat betreft lijkt sous video koken wel wat op de slowcooker maar toch is het heel wat anders. Doordat het eten voor een langere tijd gekookt wordt in de zak bereikt het een sappige en voortreffelijke smaak.

Waarom in een zak?

Door het eten af te sluiten in een zak kookt het in de eigen sappen. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij de multicooker van Tefal. Als je er dan ook nog eens kruiden, marinade en andere smaakmakers toevoegt dan blijven al deze smaken in de maaltijd behouden. De smaken kunnen immers niet ontsnappen. Bij sous vide koken blijven deze sappen in de zak en worden de natuurlijke smaken versterkt. Niet alleen is de uiteindelijke maaltijd lekkerder, ook de voedingsstoffen blijven bewaard als je op deze manier een maaltijd bereidt.

Wat kun je sous vide koken?
De meeste restaurants gebruiken het sous video apparaat voor vlees. Het vlees dat gekookt in een sous vide toestel wordt vaak erg mals. Het is zelfs zo dat taaier vlees dat goedkoper is prima gebruikt worden. Het is bijna niet mogelijk om eten overgaar te koken als je sous vide kookt. Misschien dat de textuur iets verandert maar iets te lang koken op de sous vide manier is geen probleem. Aangezien overgaar koken niet snel voorkomt kun je vooraf maaltijden voorbereiden voor het gehele gezin en meer zodat iedereen kan genieten van het eten, op z’n Frans.

Leave a reply