Welk tapijt past perfect bij jouw woning?

Tapijten hebben veel invloed op de uitstraling van je woning. Bovendien zijn de ideaal voor het dempen van geluid en zorgen ze voor een zachte ondergrond. Omdat het tapijt zoveel effect heeft op de sfeer, is het belangrijk dat je een tapijt uitzoekt die bij jouw smaak past. Hieronder vind je een snelgids die het vinden van het perfecte tapijt moet vergemakkelijken.

De vloer en het tapijt op elkaar afstemmen

Of je nou een houten vloer hebt, pvc of een gietvloer, een tapijt komt altijd van pas. Vraag een vloerspecialist en ze zullen je allemaal vertellen dat een tapijt prima past op je gekozen vloer. Het is daarbij wel belangrijk dat je het gekochte tapijt afstemt op de onderliggende vloer. Als je bijvoorbeeld een donkere vloer hebt kun je beter een lichter tapijt nemen om wat meer contrast te creƫren. Verder zou je ook een kleurrijk tapijt kunnen neerleggen als je vloer saai en weinig kleur heeft. Bovendien fleurt het je kamer op als je kiest voor een tapijt met een mooi patroon. De vloer is de basis waar je mee dient te werken. Vergeet dit dus zeker niet mee te nemen in je keuze.

Een tapijt van wol in de woonkamer

Een wollen tapijt is ideaal voor in de woonkamer. Dit materiaal gaat lang mee en blijft lang zacht. Dit is belangrijk, want je zult waarschijnlijk veel op het tapijt rond lopen. Met name in de woonkamer komen er veel mensen over de vloer en dien je dus een tapijt aan te schaffen die lange tijd mee zal gaan. Wol en nylon zijn daarvoor de beste keuze.

Bovendien veert wol makkelijk terug. Als je meubels plaatst op het tapijt hoef je je geen zorgen te maken dat er blijvende gaten zullen ontstaan. Je kunt dus zonder zorgen een zware bank op een wollen tapijt plaatsen. Een ander groot voordeel van wol is de dempende werking. Het materiaal zorgt ervoor dat zeker 50% tot 70% van lawaai geabsorbeerd wordt. Het is daarbij wel van belang dat je een extra laag onder het tapijt legt. Hier zul je niets van merken als het tapijt eenmaal ligt, maar gaat zeker het verschil maken in het dempen van geluid.

Drukke patronen of liever een natuurlijke uitstraling?

Tapijten komen in allerlei maten en kleuren. Er zijn ontzettend veel kleden om uit te kiezen, wat het mogelijk maakt om een hele unieke stijl aan je woning te geven. Mocht je het leuk vinden om een grappig patroon met veel kleuren te nemen, zorg dan dat dit is afgesteld op de rest van je woning. Als de rest van je kamer weinig kleur kent kun je het volledig opfleuren met een kleurrijk tapijt. Pas wel op dat de kleuren niet vloeken met de rest van je inrichting.

Als je het overigens leuk lijkt om een tapijt aan te schaffen met een patroon, maar wat niet te druk is, dan zou je voor dunne strepen kunnen gaan. Strepen zijn subtiel en geven toch nog een extraatje aan je woning. Voor een natuurlijke uitstraling kun je beter gaan voor witte tapijten of gekleurde tapijten in aardetinten. Denk dan aan subtiel groen, grijs of bruin.

Tags:  

Leave a reply