Weg met huisstofmijt
Wakker worden met een niesbui, gevolgd door een snotterige neus en misschien zelfs benauwdheid. Mensen met een huisstofmijtallergie kennen deze vervelende symptomen wel. Gelukkig kun je een aantal stappen ondernemen om de strijd tegen huisstofmijt aan te gaan.
De huisstofmijt
Dit spinachtige beestje is zodanig klein dat het niet of nauwelijks met het blote oog te zien is. Helaas kan dit beestje een hoop narigheid veroorzaken zoals astma, benauwdheid, geïrriteerde slijmvliezen, hoofdpijn en eczeem. Dit alles wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van de huisstofmijt. Ze nestelen zich graag op donkere en vochtige plekken rond de 25°C. De reden waarom zij vaak in matrassen en dekbedden nestelen is doordat ze zich voeden met huidschilfers.
Wat te doen?
Het is lastig om je huis volledig huisstofmijtvrij te krijgen. Het belangrijkste is om van je slaapkamer een onaangename plek voor de huisstofmijt te maken. De huisstofmijt overleeft een temperatuur van 60°C niet, was daarom eens in de 6 weken al je beddengoed op 60°C. Ook overleven de beestjes het niet vanaf -20°C en lager. Je kussen kun je dus ook gedurende een week in de diepvries leggen, waarna je het uitspoelt om de dode mijten en allergenen weg te spoelen. Ook kun je ervoor kiezen om nieuw beddengoed aan te schaffen. Het beste is om synthetisch beddengoed aan te schaffen omdat dit anti-allergeen is. Zodra je nieuw beddengoed hebt, of alles gewassen hebt kun je allergeendichte hoezen gebruiken voor om je matras, kussen en beddengoed. Ten slotte is het van belang je slaapkamer goed door te laten luchten en vochtvrij te houden.
Nacontrole
Test regelmatig met een gaasje voor je stofzuiger dat stof vasthoudt, hoe het met de mijtallergenen in het huisstof ervoor staat. Er bestaat tevens een SEPA-filter voor je stofzuiger, deze filtert allergenen en fijne deeltjes.
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.