Denkt u nog altijd dat vloerverwarming en een houten vloer of PVC vloer niet samen gaan? Dan heeft u het mis. Ondanks dat het hout gevoelig is voor warmteveranderingen en gaat werken, zijn er volop goede mogelijkheden. Deze mogelijkheden hebben ook nog eens grote voordelen.
Een multiplank
De eerste keuze kan bestaan uit een multiplank. Deze bestaat uit een basislaag van watervast berken multiplex en een toplaag van hoogwaardig en kwalitatief hout zoals bijvoorbeeld eiken, noten of tropisch hardhout. Deze vernieuwende vloerplanken worden in de fabriek gemaakt en op locatie gelegd. Een multiplank is erg stabiel en heeft daardoor nauwelijks werking. Daarom maakt dit het zo geschikt om te combineren met vloerverwarming.
De Tapis vloer
Deze houten vloer wordt op locatie gelegd en ter plekke bewerkt. Eerst wordt er een spaanplaat of eiken mozaïek als ondervloer gebruikt. Daarna wordt er een toplaag naar keuze aangebracht in een laagdikte tussen de 6 en 12 mm. Dit kan in verschillende patronen worden gemaakt zoals visgraat, stroken of met Hongaarse punt. De toplaag wordt vervolgens verlijmd en genageld aangebracht en daarna volgt het schureven, stoppen en bewerken naar eigen wens en invulling.
Hoog rendement
Voor beide twee vloeren geldt: houd een maximum dikte van 15 millimeter aan. Hiermee behaal je optimaal rendement. Het grote voordeel van vloerverwarming is dat het altijd een constante temperatuur behoudt en doordat de warmte rechtstreeks in de houten vloer trekt, deze ook langer de warmte vasthoudt. Het opwarmen duurt iets langer dan bij een dunner systeem zoals bijvoorbeeld een tegel- of gietvloer. Deze vloeren koelen ook een stuk sneller af dan wanneer je vloerverwarming onder een houten vloer aanbrengt.
Conclusie
Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat een vloerverwarming goed te combineren is met een houten vloer. Wanneer je het goed doet en op de belangrijkste zaken let, dan moet dit helemaal goed komen.
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.